ABCesar

Sportrevalidatie

“Waarom krijg ik aldoor last van m´n rug tijden het sporten en hoe kan ik dit voorkomen?”

“Waar liggen mijn fysieke grenzen?”

“Hoe kan ik spanning verminderen tijdens een wedstrijd?”

“Ik wil beginnen met hardlopen, maar wel op een verantwoorde manier, maar hoe doe ik dat?……”

Een greep uit de vele vragen die een sportoefentherapeut gesteld krijgt in z´n praktijk. De sportoefentherapeut is een adviseur, begeleider en behandelaar op het gebied van sport en beweging.  Onder het motto ´Gezond sporten kun je leren´ bieden sportoefentherapeuten door heel Nederland begeleidingstrajecten aan voor zowel de beginnende sporter, de recreant  als de topsporter. Het verbeteren van houding en beweging  van de sporter staat tijdens de behandeling centraal. En de sportoefentherapeut leert de sporter om zo optimaal mogelijk gebruik te  maken van zijn fysieke mogelijkheden. De sporter krijgt inzicht in de wijze waarop hij zijn eigen mogelijkheden kan benutten om zo zijn houding en bewegen te ontwikkelen, te verbeteren en/of te herstellen.

Physical Rehabilitation Trainer

Physical Rehabilitation Training® moet als een specialisatie worden gezien na de normale opleiding fysiotherapie. De vakken welke tijdens de basis opleiding fysiotherapie worden gegeven zijn absoluut onvoldoende om sporters met hun specifieke problemen te kunnen begeleiden.

Zo komen onderdelen als algemene en specifieke trainingsleer onvoldoende of geheel niet voor in de basisopleiding, maar ook vakken als specifieke fysiologie, functionele histolgie/adaptie, specifieke voeding, sportspecifieke analyse en testen.

Al deze vakken zijn onmisbaar om; – training te kunnen geven, – trainingsbelasting te kunnen inschatten, – trainingsschema’s te kunnen interpreteren en analyseren, – specifieke testen te kunnen ontwikkelen en interpreteren, – letsels te kunnen onderzoeken en optimale begeleiding te kunnen garanderen.

In de Physical Rehabilitation Training® gaat het er hoofdzakelijk om, om de belastbaarheid van de sporter(ster) weer terug te brengen naar het niveau van voor de blessure of liever zelfs hoger. Belastbaarheid verhogen moet altijd het hoofddoel van de behandeling zijn.

Om de belastbaarheid van de patiënt werkelijk te verhogen staat ons alleen de actieve therapie ter beschikking. Passieve maatregelen kunnen in uitzonderlijke gevallen, als begeleiding van de therapie gezien worden, maar zullen echter nooit in staat zijn de effectieve belastbaarheid naar een hoger niveau te brengen. Manuele therapie, osteopathie, chiropraxie, maar ook ultra geluid, electrotherapie etc. etc. zijn vormen van therapie, welke als begeleiding veelal mogelijk (en soms zelfs nuttig kunnen zijn) maar zonder een structurele training nooit tot een – langdurig- functioneel resultaat zullen leiden. De literatuur laat hierover gelukkig ook geen enkel misverstand bestaan.

De sporter mag nooit en te nimmer afhankelijk worden van de handen van de therapeut, maar moet onafhankelijk, door gerichte training, zijn/haar eigen belastbaarheid en daarmee functie, kunnen bepalen. De therapeut/arts zal hierbij voor de adequate begeleiding moeten kunnen zorgen. Hierdoor wordt op een verantwoorde manier sportbeoefening weer mogelijk en zal ook preventie op lange termijn worden bereikt, eventueel in samenspraak met de trainer.

Contact

ABCesar
Bernadottelaan 6B
3527 GB Utrecht
Tel: (030) 291 72 73
e-mail: fit@abcesar.nl

ABCesar kinderoefentherapie
Hart van Noord
Trumanlaan 60
3527 BR Utrecht
Tel: (030) 274 65 30
e-mail: kids@abcesar.nl

Meer over contact opnemen

   

ABCesar | Bernadottelaan 6B | 3527 GB | Utrecht | T: (030) 291 72 73 | E: fit@abcesar.nl | KvK.nr. 30264492