Psychosomatische oefentherapie

Psychosomatische oefentherapie

Stress

Wist u dat… stress gezond is en nodig hebben om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen?
Stress wordt ongezond wanneer de stress niet voldoende wordt afgewisseld met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige verhoogde stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende kunnen herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties.

De psychosmatiek gaat uit van een gezond evenwicht tussen lichaam en geest. Onder invloed van allerlei stressoren die het leven (cultuur, opvoeding en maatschappij) met zich meebrengt kan dit evenwicht uit balans raken. In het leven van nu neemt het hoofdwerk steeds meer plaats in van het lichaamswerk en krijgen we door toename van het digitale leven steeds meer prikkels langdurig te verwerken. Als we deze middelen niet bewust uitzetten kan dit 24/7 doorgaan en is er te weinig ruimte om hiervan te herstellen en raak je uit balans, vermindert de veerkracht en kunnen er klachten ontstaan op verschillende gebieden;

Lichamelijk

Aanhoudende moeheid, slaapproblemen, gespannen nek-, schouder- of arm- spieren, spanningshoofdpijn, lage rugpijn, misselijkheid, maag-darmstoornissen, verminderde weerstand, pijn/druk op de borst, hartkloppingen, benauwdheid, duizeligheid, verhoogde bloeddruk.

Psychisch

Niet meer tot rust komen, gejaagdheid, concentratievermindering, vergeetachtigheid, piekeren, besluiteloosheid, prikkelbaarheid, irritatie, somberheid, angst, niet meer kunnen genieten, lusteloosheid, desinteresse, onzekerheid, verminderd zelfvertrouwen.

Gedragsmatig

Minder presteren, meer fouten maken, chaotisch gedrag, woede uitbarstingen en huilbuien, bijna ongevallen, meer roken, overmatig alcoholgebruik, toegenomen gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen, vermijden van sociale contacten.

De psychosomatische oefentherapeut geeft u mogelijkheden om uw klachten, leven en gezondheid positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken.
De therapie richt zich op het verbeteren van het contact met het lichaam, spanningen/triggers te herkennen deze te neutraliseren en of mee om te gaan met als gevolg dat lichaam en geest tot rust kan komen, herstelt en terug in zijn kracht komt.

Informatie

Voor wie?

Psychosomatische oefentherapie is geschikt voor een ieder die klachten ervaart of in mindere mate herstelt als gevolg van stress.

Wat gaan we doen?
 • Intake & onderzoek
 • Hulpvraag/doelen bepalen
 • Behandelpan opstellen en bespreken
 • Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren;
 • Cognitieve gedragstherapeutische interventie, waardoor u meer inzicht krijgt in uw gedachten, emoties en handelen en leert er beter mee om te gaan;
 • Therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspannings-, adem- en aandachtstraining en expressieoefeningen leert u weer in balans, tot rust en in uw kracht te komen.
 • Verbeteren houdings-en bewegingsgedrag
 • Mobiliteit, stabiliteit, belasting en belastbaarheid in evenwicht brengen.
Waar en wanneer?
 • ABCesar is gevestigd in Gezondheidcentrum Kanaleneiland
  Bernadottelaan 6C
  3527GB, Utrecht
 • De behandelmomenten worden samen met u ingepland op de voor u zo gunstig mogelijke tijden.
 • Meer informatie over onze openingstijden vind u op de website maar u mag ten alle tijden telefonisch contact met ons opnemen of langs komen.
Vergoeding
 • Niet chronische medische diagnose codes tot 18 jaar worden de 1e 18 behandelingen uit de basisverzekering vergoed.
  Kinderen hebben geen eigen risico.
  Vanaf de 19e behandeling vindt vergoeding plaats vanuit de aanvullende verzekering
 • Bij chronische medische diagnose codes tot 18 jaar vindt volledige vergoed plaats vanuit de basisverzekering.
 • Bij Niet chronische medische diagnoses codes vanaf 18 jaar vindt vergoeding plaats vanuit de aanvullende verzekering.
  Let op fysiotherapie en oefentherapie vallen onder dezelfde vergoeding.
 • Bij chronische medische diagnose codes worden de 1e 20 behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vanaf de 21e behandeling vindt vergoeding plaats vanuit de basisverzekering.
  Let op hierbij dient u eerst een eigen risico op te maken.
  De duur van de chronische code is afhankelijk van de problematiek.
 • Behandelingen zijn ook mogelijk via eigen financiële middelen en/of de U-pas.
Verwijzing

Voor de behandeling van een oefentherapeut heeft u sinds 1 Januari 2006 geen verwijzing meer nodig, let wel.. achtergrond informatie vanuit de huisarts/specialist kan een toegevoegde waarde zijn in uw behandeling.

Maak een afspraak
Contactformulier algemeen